Beretninger og hilsner fra prøver.

Beretning og hilsen fra Michael Bay, deltager på AT i Mariager 2021

AT i Mariager 11. September 2021


Jeg har haft jagthund i mange år, men er helt ny i deltagelse i prøver og test af jagthunden. 


I foråret deltog jeg med fire andre kuldsøskende ved UT i Tølløse. Det var en fantastisk oplevelse, og meget lærerig. Dommerne hjalp og satte fokus på hundens evner og vilje til arbejde. Det har jeg siden oplevet, er et godt fokus i den øvrige træning frem mod apporterings- og slæbprøver, og i unghundens udvikling som jagthund i det hele taget.


At skulle blive klar til AT har ikke været uden bekymring. Derfor har jeg haft stor glæde og gav af, at træne med og følge kuldsøskende. At lære fra erfarende opdrættere, dommere og hundefører har været rigtigt vigtigt. Her ud over har vores forberedelse været flere lokale apporteringsprøver og dernæst egentlig apporteringsprøve og prøve i vand og slæb apportering.


Herfra var springet til AT test i praksis ikke vanskelig. Selfølgelig var jeg spændt på hvordan det skulle gå, men havde tryghed i, at hunden kan de enkelte elementer ved testen.


Avlstesten i Mariager var på fantastiske jagtarealer med godt med vildt. Prøveleder og dommere var meget hjælpsomme og de gjorde det til rigtig god oplevelse. Prøven gik for mig og min hund Frigg super godt. 


Jeg kan kun anbefale denne prøveform, som meget lærende og givende for min udvikling som hundefører, og dermed for min hund. Jeg har fået bedre blik for at udvikle min hunds evner og lyst til jagten.


Tak til prøveleder, tak til dommerne, og tak for selskabet til jer der deltog.


Venlig hilsen

Michael Kappendrup Bay


Billede: De tre KLM kuldsøskende på prøven i Mariager.

Beretninger og hilsner 2019

Der er kommet dette hjertesuk fra en testleder/dommer!



Forårets UT’er på Sjælland 2019 afholdt af Jagtbrugshunde.dk


Der har i foråret 2019 været afholdt to Unghundetest på Sjælland. Oprindeligt var der annonceret en d. 13. 4 ved Tølløse, men den store interesse for forårets UT’er afstedkom, at vi med hjælp fra Tommas Brogaard fik oprettet en ekstra test d. 7.4 ved Svinø - En stor tak til Tommas og de lokale omkring Svinø, der trådte til med terræn og praktisk hjælp, da det var allermest nødvendigt.


Tak til dommerne, der dømte her på Sjælland. Uden jeres og ikke mindst jeres familiers velvilje var det ikke muligt at gennemføre testene.


På testene på Sjælland har deltaget 19 hunde, heraf har 11 hunde bestået.


Et hjertesuk fra undertegnede som testleder og dommer


Jeg har i år desværre haft den oplevelse, at der tilsyneladende har deltaget unge jagthunde i testene uden den nødvendige forberedelse. Det gør det svært for dommerne at erkende jeres unge jagthundes anlæg og belaster organiseringen af prøverne unødvendigt - bl.a. tidshorisonten på testdagen.

 

Jeg vil derfor gerne opfordre deltagerne på årets UT’er - for selvfølgelig kommer I alle igen godt forberedt til efterårets AT’er - samt alle fremtidige testdeltagere til at:

  • Læse testreglerne på jagtbrugshunde.dk
  • Forbedre jeres hunde til testene
  • Søge hjælp hos jeres specialklubber eller andre, der støtter og har kendskab til testene i dine forberedelser

Og hvorfor nu det?

Fordi testenes formål er:

  • At teste den alsidige jagthunds naturlige og nedarvede egenskaber for jagt.
  • At bedømme den alsidige jagthunds egnethed som avlsindivid og jagthund.
  • At erkende forældrenes avlsværdi ved at teste så mange søskende som muligt.

- og fordi træning til testene er en fantastisk forberedelse i uddannelsen af en brugbar, alsidig jagthund.

 

Ovenstående formål indebærer, at man skal forberede sin jagthund på de fag som indgår i testene. Som fører kan man ikke forvente, at ens jagthund kan vise sine anlæg uden forberedelse til og  på en UT og AT - og senere sine apporteringsevner på en AT.

 

Forberedelse til testene er selvfølgelig et personligt ansvar. Men støtten til forberedelserne bør først og fremmest komme fra opdrætterne og specialklubberne.


Skrevet af 

Henrik Raae Andersen

 


Beretninger og hilsner 2018


Jeg har i år desværre haft den oplevelse, at der tilsyneladende har deltaget unge jagthunde i testene uden den nødvendige forberedelse. Det gør det svært for dommerne at erkende jeres unge jagthundes anlæg og belaster organiseringen af prøverne unødvendigt - bl.a. tidshorisonten på testdagen.

 

Henrik Raae Andersen



AT Langeland 22.09. 2018

Tekst og fotos: Magnus Friberg

Hej och stort tack

Jag vill gärna framföra mitt stora tack för ett fantastiskt väl genomfört AT på Langeland den 22 september 2018.

 

Då jag var den enda på detta AT som inte fick min hund godkänd så skulle man kunna tro att jag är missnöjd, men det är precis tvärt om.

 

Jag visste att jag hade gjort det svårt för mig genom att ta med min Munster på ripjakt redan när han vara 4 månader. Men på grund av mitt arbete var det enda möjligheten för mig att få lite tid ihop med min valp. Jag har tränat så mycket som jag har haft möjlighet till men även detta år blev det två veckors ripjakt i början av september som ännu mer väckte jaktlusten och arbetsglädjen i min Munsterländer Malte.

 

På AT provet på Langeland fick vi njuta av ett underbart vackert ondulerat landskap som formats av inlandsisen och som bara finns på 3 ställen i världen, fantastisk naturupplevelse! Vi fick också njuta av att få träffa riktiga hundälskare som verkligen brinner för att få fram dugliga jakthundar.

Malte med sin sin “familj” på ripjakt 2017


Hela grundtanken är att få fram vad som finns i hundens arvsanlag så att vi avlar på de hundar som för rasen framåt!


Jag var inte helt säker på att min hund Malte skulle ”bestå” men hoppades ändå på det bästa. Tyvärr så apporterade han inte en and som fanns i ett vassparti och blev därmed diskvalificerad redan påandra momentet.

 

Här skulle man kunna tro att det hela var över för mig och Malte och att det vara bara för oss att köra den långa vägen hem till Sverige, men inte då. Övriga medtävlare på provet, eller skall jag snarare säga provkamrater slöt genast upp bakom mig och peppade mig att fortsätta. Domarna var lika stödjande och angelägna om att få se vad som fanns i min hund på övriga moment så jag fortsatte.

 

Det var tur, för dels gick det mycket bättre men jag fick också en bättre bild av vad min hund är riktigt bra på och vad som han behöver få träna mer på. Sanningen är att jag har en bättre hund än vad jag förtjänar. Att han kom på delad 3 plats av ca 15 hundar på UT visar att hunden har mycket bra egenskaper men mitt resultat visar att hans förare har en del att arbeta på.

 

Tack alla kära vänner från AT på Langeland, det är underbart att träffa människor som verkligen älskar hundar och att jag med hundar. Med denna typ av prov i Sverige skulle många fler jägare gå på hundprov, vi skulle få bättre hundar och gladare hundförare.

 

Ett stort varmt tack från Malte och Magnus     

                                                   


Med vänlig hälsning



Magnus Friberg


Malte med sin första ripa 2017

Malthe 2018

AT Samsø 3.09.2018

Tekst og foto: Mona Storgaard


Igen skulle noget nyt (for mig) testes.


AT Anlægstest på Samsø.


FØRST bliver jeg altså nødt til at nævne Karen og Holger, de 2 mennesker gør et kæmpe stykke arbejde for at man bare føler sig så velkommen, der er styr på alt, terrænet er fuldstændig i top, og der overlades intet til tilfældighederne, TAK er et fattig ord til jer 2, men det kommer fra hjertet, så endnu engang TUSIND tak.


Nå men nu til beretningen om min oplevelse omkring det her AT, -


Jeg er jo en af dem som egentlig altid har været lidt modstander af det her UT/AT da jeg jo nok er lidt hjernevasket med det her ”farlige” problem omkring at vores hunde bliver til harefræsere, ja det gør de måske også hvis man træner til hudløshed på de her kære harer, men hvis man nu bare tager udgangspunkt i at alle hunde jo nok har driften til at jage, og ens hund er forholdsvis lydig, så tror jeg så men ikke på der kommer de store problemer, - det vil tiden jo så vise sig for mig, men jeg tvivler ikke på at trutter jeg stop i fløjten så skal hun nu nok stoppe, altså de fleste gange, man er vel jagthund. 😉


AT gav mig mange positive oplevelser, det er en fysisk og psykisk hårdt krævende prøve for så unge hunde, den krævede mere end jeg sådan lige havde tænkt. – det var fedt at se hvordan hundene tacklede de forskellige opgaver, nogle var mere trætte end andre, hvilket også kom lidt til syne på apportering/slæb der var knap så meget krudt i dem, men opgaverne blev løst.


Alt i alt en god prøve som jeg kun kan anbefale at prøve, det er en super jagtlig prøve, hvor konkurrencen ikke er tilstede, der dømmes KUN til hundens fordel.



God dag derude, og knæk og bræk til jer alle.


Venlig hilsen Mona Storgaard.




Beretninger og hilsner 2017

AT Tølløse 10.09.2017

Tekst og foto: Daniel Bøilerehauge Hartig


Jeg vil gerne dele min erfaring med træningen op til AT’en og selve prøven “Avls-Testen” med andre nye hundefører som ønsker at have milepæle og personlig sparring i deres træning.


I DMK København gav foreningen gode rammer, gruppe sparring, et godt netværk og masser af gode øvelser.

Som nye kommende hundefører var vi nogle stykker under træningen i DMK som havde fælles udfordringer, med behov for personlig coaching og hjælp til at kunne aflæse behovet mellem fører og hund.


Dette behov fik vi sparring til når det kunne lade sig gøre og det var til stor hjælp. Jeg havde dog brug for mere coaching end hvad jeg fik i foreningen, men havde svært ved at indse hvordan som uerfaren hundefører.

Til UT’en “Unghunde-Testen” fik vi en smagsprøve på elementerne i hvad AT’en indeholdt og muligheden for at se vores unghunde i aktion. Til testen var vi nogle stykker som fik tilbudt at komme lidt i lære hos Henrik som har lagt hanhund “Elverdammens Dux” til det kuld hvor jeg har fået Kyria fra. Han kunne se vores udfordringer og genkendte deres jagt-drive fra hans avlslinje og tilbød os at træne sammen med ham.


Som kommende hundefører var den første og vigtigste opgave, at sætte os en klar målsætning om hvad vi ønskede at opnå til AT’en som delmål og hvad vi ønsker at vores hund skal kunne på jagt og hvis man har svært ved dette er netværket endnu vigtigere. Formålet med målsætningen er at kunne arbejde målrettet med træningen og selvstændigt at kunne planlægge og tilpasse træningen undervejs for at blive en selvstændig træner og få en selvstændig og samarbejdssøgende jagthund.

.

Mit delmål var at komme op på et niveau hvor jeg har en gennemsnitlig stående jagthund, så jeg også kan have tid til min datter på 7mdr og en lidt forsømt hustru.


Mit delmål var at komme op på et niveau hvor jeg har en gennemsnitlig stående jagthund, så jeg også kan have tid til min datter på 7mdr og en lidt forsømt hustru. Som målsætning vil jeg kunne bygge ovenpå min hunds anlæg og fintune hendes egenskaber med brug af en lavere trænings kadence, så familien ikke bliver forsømt alt for meget og stadig have en god jagthund.


Til AT-prøven i Tølløse, vil jeg gerne give en stor tak til dommer teamet, for en uforglemmelig dag og for at koordinere godt vejr med de højere magter og som til gengæld måtte give afkald på et overflod af fugle.

Der blevet taget godt imod os med morgenbrød og en god introduktion for dagens program.

Det var prioritet at sørge for en jagt fællesskabsfølelse under hele dagen. Med rare og inkluderende dommere, som formåede at fjerne det meste af nervøsiteten, så hundene og førerne kunne levere deres bedste, fik vi en fantastisk dag.


Prøven gav mig personligt et godt og bredt øjebliksbillede, af hvor jeg står med min hund i dag.


Prøven gav mig personligt et godt og bredt øjebliksbillede, af hvor jeg står med min hund i dag. Med dagens minder stadig friske i hovedet, ved jeg hvad jeg skal arbejde videre med og ikke mindst at få en ekstern vurdering som ser på hunden fra deres faglige indsigt. At lære at håndtere frustrationer, temperament, at kunne tilpasse træningssituationer og kunne læse hundens modtagelighed er områder som jeg personligt er nået langt med og stadig har lang vej endnu.


Jeg har nu en hund som søger samarbejde, arbejder selvstændigt, har god arbejdslyst, har en god næse, gir hals ved løbende vildt, tager stand, et vandarbejde som rettes op på igen som ellers var godt, god til slæb, god lydighed og stadig en masse at arbejde med. Personligt vil jeg gerne takke Frederik Nebeling, Tommas Brogaard, Brian Holm og Henrik Raae Andersen, uden jeres fællesskab, deling af erfaringer, hjælpe med ens frustrationer og kunne måle sig med hinanden har været til kæmpe hjælp og motivation. Denne støtte har været uvurderlig og utroligt givende.


Hilsen fra en glad Norsk deltager af UT prøven på Hjarnø.


"Det var en kjempe flott og lærerik opplevelse både for hund og fører å være med på unghundtest på Hjarnø. Vi er veldig godt fornøyd med eget resultat. Nå er det bare å legge seg i trening for AT til høsten."


Tom Jakobsen, Norge


Hej!


Tack så mycket för en fantastisk upplevelse. Det är ett minne för livet att ha fått vara med och gå ett mycket väl arrangerat prov på dom fina markerna, men även att ha fått se prov på den danska gästfriheten.


Mvh

Dick Johansson & Charlie (Fina)

Beretninger og hilsner 2016

Beretninger og hilsner 2015

Tack alla kära vänner från AT på Langeland, det är underbart att träffa människor som verkligen älskar hundar och att jag med hundar. Med denna typ av prov i Sverige skulle många fler jägare gå på hundprov, vi skulle få bättre hundar och gladare hundförare.

 

Magnus Friberg

Alt i alt en god prøve som jeg kun kan anbefale, det er en super jagtlig prøve, hvor konkurrencen ikke er tilstede, der dømmes KUN til hundens fordel.


Mona Storgaard.

"Jeg vil gerne dele min erfaring med træningen op til AT’en og selve prøven “Avls-Testen” med andre nye hundefører som ønsker at have milepæle og personlig sparring i deres træning."


Daniel Bøilerehauge Hartig

Det hele begyndte med, at Per/Nelly deltog i VJP 2014 i Vordingborg. Se referat Jagthunden nr. 3 juni 2014, side 42. Vi blev begejstret for prøven, og lovede os selv, at følge dette op med HZP prøven.

 

I foråret afholdt vi en info aften i DMK Viborg hvor bl. a. Per fortalte om VJP, og han fik ved den lejlighed gjort Peter/Choppy og Jens Ole/Sauer interesseret. Det skulle vise sig, at blive en succes for alle 3 par.

 

Man kunne godt have ønsket sig en bedre information om tidspunkterne for og træningen op til HZP 2015 på Jagtbrugshunde hjemmesiden. Webberen Gitte har været hurtig til at svare på vores spørgsmål, men også hun manglede svar fra udvalget fra tid til anden.

Mht. til den lovede træning måtte vi søge højt og lavt, men endte da heldigvis hos Johanna Jongstra som stillede krævende vand og land arealer til disposition for den af udvalget organiserede træning. Her traf vi så Leif som lige siden har været vores ankermand og flittigt besvaret vores spørgsmål.

 

Henrik Raa var behjælpelig med en oversættelse af tilmeldingsformularen. Tak!

 

Vi var ikke helt tilfreds med de informationer vi fik om prøverne den første træningsaften. Der var modstridende opfattelser af hvad man måtte og ikke måtte, og det gjorde os usikre på hvad der


egentlig ville blive krævet af os. Som træningen skred frem blev vi mere tryg ved situationen. Ikke fordi vi følte os tilstrækkeligt klædt på. Der var situationer i vand og slæb som skulle trimmes, og vi besluttede, at starte en fælles trænings process.

 

DMK Viborg var i besiddelse af frosset vildt som vi indkøbte. Det blev svært at finde ænder i den sidste fase, men andejagten gik jo heldigvis ind den 1. september, og så var det problem løst.

En fjerde person kom ind i samarbejdet, men han måtte desværre udgå af prøverne.

 

Vores træning blev primært baseret på and i vand (kastet og skjult) og slæb samt kanin slæb over de lange afstande. Vi benyttede 2 stk. gråænder og 1 kanin til hver træningsaften. Enkelte gange kunne kaninen genbruges. Skud i vand i forbindelse med apportering af kastet and var aldrig noget problem for nogen af vore hunde, så vi lod for det meste haglbøssen blive hjemme.

 

Vi havde alle 3 trænet flittigt hen over vinteren, foråret og sommeren. Jens Ole/Sauer og Per/Nelly havde begge opnået en første præmie i schweiss, og ved en lokal prøve, som afslutning på apporteringstræningen hos DMK Viborg, blev Peter/Choppy vinder af Åben Klasse og Pokalvinder. Jens Ole/Sauer og Per/Nelly fik begge en første præmie i samme prøve og blev henholdsvis nr. 1 og 2 vinder i unghundeklassen.


Derudover havde Jens Ole/Sauer og Peter/Choppy bestået den lille apporteringsprøve, og sidstnævnte var i fuld gang med træningen til den udvidede apporteringsprøve.

Alle tre træner desuden til markprøver, og Per/Nelly havde opnået en anden præmie i en lokal prøve i DMK Horsens.

 

Konklusionen af alt det var altså, at vi ikke startede på helt bar bund.

 

Det skulle imidlertid vise sig, at vi løb ind i forskellige små og store problemer som skulle løses.

 

Per/Nelly måtte igennem en process med at få tøsen til at forstå, at vildtet skulle hentes ikke ædes. Et problem som igennem tiden var dukket op med mellemrum, og som vi troede løst. I vand har der aldrig været noget problem, men ude for enden af de lange slæb, blev det pludselig spændende at ”lege lidt”. Takket være træningssamarbejdet fik vi løst problemet ved, at have en skjult person stationeret uden for enden af hvert spor, og så snart tøsen indledte de forkerte manøvrer fik hun en højlydt verbal skideballe. Det hjalp, og det har virket.

 

Både Jens Ole/Sauer og Peter/Choppy har oplevet, at deres hunde har været direkte uinteresseret i at ville følge slæbesporet. En kortvarig, men særdeles frustrerende oplevelse. Peter/Choppy oplevede situationen den sidste træningsaften torsdag som vi skulle til HZP prøverne lørdag. Heldigvis er Peter en særdeles dygtig træner og et roligt gemyt, men hagen hængte nede brystet da vi forlod hinanden efter solnedgang den aften.



 


Dagen efter tog Peter fat på at træne kaninslæb med Choppy, og hvorfor og hvordan det aftenen før ikke var af nogen interesse for Choppy, har vi ingen svar på, men Peters indre fik det lidt bedre, da hunden gav den fuld gas og hentede kaninen som ønsket.

 

Jens Ole havde i eget regi været ude for nogenlunde den samme oplevelse, men hans trænertalent og rolige gemyt gjorde gavn, og hvis man fulgte Sauer til prøven i Mariager så var enhver tvivl om hundens lyst til at hente vildtet ”Gone with the Wind”!


Takket være de mange forbindelser til arealer og specielt egnede søer, har vi kunnet træne i forskellige miljøer. Det har været vores målsætning ikke at træne slæb samme sted mere end en gang. At finde egnede søer har været en mindre udfordring. Vi har haft den målsætning, at apportering over vand til skjult and i siv ikke skulle ske fra samme bred mere end en gang. Vi kunne godt genbruge en sø, men det blev for hundene en ”ny sø” fordi de skulle apportere fra en anden bred.


At kunne dirigere sin hund i medvind over på modsatte bred i en 30-40 meter bred sø for at apportere skjult and er en udfordring, men at skulle gøre det over den dobbelte længde er en ekstra ekstra udfordring.


Vi oplevede til HZP 2015 prøven på Hold 1 at vores træning havde båret frugt. Anden kom hjem, og vi var stolte som paver. Andre fører havde noget mere besvær.

Søen blev af fagfolk estimeret til at være mellem 65-70 meter lang. Vi var blevet fortalt, at der skulle apporteres skjult and i siv på tværs af søen, og det kom noget bag på os, at det blev på langs i medvind i nævnte 65-70 meters afstand. Søens vandspejl på tværs var tilsyneladende for kort ifølge dommerne.

Peter fik megen ros for sin rolige og enkle dirigering. Per havde brugt lidt for megen verbal dirigering hvilket trak lidt ned på resultatet.

Jens Ole på Hold 2 havde haft en lidt anderledes apportering, men som hos Peter og Per kom anden hjem.

 

HZP prøven skal gennemføres inden din hund runder 2 år. Er man i tvivl om sin hunds brugsegenskaber og sine egne fører egenskaber, eller vil man bare gerne have en status på sit foreløbige arbejde, så er HZP prøven at anbefale. Man kan læse alt om prøvens på www.jagtbrugshunde.dk. Held og lykke!

 

Jens Ole/Sauer, Per/Nelly og Peter/Choppy sluttede som prøvens 3 bedste hunde. Fjerdepladsen gik til Tine Broen/Bekki. Se topbillede!

Jens Ole/Saur opnåede 160 point. Per/Nelly og Peter Choppy opnåede 154 point. Det er bemærkelsesværdig, at Choppy og Nelly er søskende, og i øvrigt er alle fire hunde beslægtet.

 

Jens Ole/Sauer blev prøvens bedste hund, og fik af dommerteamet, udover sit diplom og ”omfavnende” ros, tilbudt en jagttur til Tyskland på hjort eller Gemse. Knæk og bræk!

 

Nelly tabte sammenlagt 1 kg under træning og prøve. Det bekymrer os nu ikke så meget efter at have læst Palle Jørgensens referat fra Den Internationale Avlskommissions møde i Tyskland den 16. juni 2015 refereret i Münsterländeren side 12: ”En hund kan aldrig blive for tynd hvis                                                                             blot den får det tilstrækkelige foder at holde varmen på”.

 

Konklusion: HZP er en udfordring. Det er der også andre brugsprøver der er, men der er noget specielt over HZP'. Bedømmelsen af tyske højt kvalificerede dommere, 3 par øjne som bedømmer hver disciplin, har været unik for os. Kleine Münsterländeren er af tysk oprindelse, og dens udvikling stærkt præget af tyske ønsker og normer.  Læs gerne Münsterländeren af august 2015 ”Avlsvejledningen orienterer”.

 

Tak fra os til Jagtbrugshundeudvalget, Verband für Kleine Münsterländer Vorstehehunde e. V, DMK samt Leif Hansen og alle hans hjælpere og markejere. Johanna Jongstra ikke mindst.

 

Jens Ole/Sauer, Per/Nelly samt Peter/Choppy

 

september 2015


En hilsen fra udenlandske deltagere

Her er en glad hilsen fra to svenske deltagere, efter en dejlig dag på Langeland.



Käre Palle, käre Henrik!!!


STORT tack för en välarrangerad och väldigt fin provdag!

Vi är väldigt glada över att det inte arrangeras några VJP eller HZP i Sverige - då hade vi ju aldrig åkt till vare sig Danmark eller Tyskland!!! Det har varit en fantastisk upplevelse att få vara med på era fina marker. Och maten på Lindelse kro var en upplevelse i sig - så dejligt!

Trolla (Finja) säger att gårdagen var den BÄSTA DAGEN i hela hennes liv hittills. Hon hade galet roligt bland alla fasaner och rådjur. Själv hade jag hjärtat i halsgropen nästan hela tiden. Men det gick ju vägen för oss alla!!!


Varmt tack!!!!/christine